Πώς να απαλλαγείτε από βακτηριακή κολπίτιδα στο σπίτι

Πώς να απαλλαγείτε από βακτηριακή κολπίτιδα στο σπίτι

Η βακτηριακή κολπίτιδα είναι η πιο συνηθισμένη κολπική λοίμωξη μεταξύ ανθρώπων της παιδικής ηλικίας.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, έως και 21,2 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας 14-49 ετών έχουν βακτηριακή κόλαση (BV). Αυτό ισοδυναμεί με σχεδόν το ένα τρίτο των ανθρώπων σε αυτό το εύρος. Πολλοί άνθρωποι μπορεί να μην έχουν συμπτώματα, ενώ άλλοι μπορεί να σφάλλουν τα συμπτώματά τους για άλλη λοίμωξη, όπως μόλυνση ζύμης.

Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα του BV είναι μια οσμή που προέρχεται από τον κόλπο. Μερικοί άνθρωποι βιώνουν επίσης κνησμό, καύση ή ασυνήθιστη γκρίζα εκκένωση.

Τα αντιβιοτικά μπορούν να αντιμετωπίσουν τις περισσότερες περιπτώσεις BV. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι μπορεί να προτιμούν να δοκιμάσουν πρώτα τα διορθωτικά μέτρα στο σπίτι.

Αυτό το άρθρο διερευνά τις θεραπείες στο σπίτι για την πρόληψη και τη θεραπεία της βακτηριακής κολπής.

Ασφαλές σεξουαλικές πρακτικές

Η ακριβής αιτία του BV δεν είναι γνωστή, αλλά είναι πιο συνηθισμένη στους σεξουαλικά ενεργούς ανθρώπους.

Ο κόλπος φιλοξενεί μια σύνθετη αποικία οργανισμών που διατηρούν την κολπική υγεία και το χημικό pH. Όταν αλλάζουν το κολπικό ρΗ ή τα βακτήρια, ο κόλπος είναι πιο ευάλωτος σε λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένου του BV.

Οι σεξουαλικές πρακτικές που διαταράσσουν τη φυσική ισορροπία των βακτηρίων στον κόλπο μπορεί να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο στην ανάπτυξη του BV. Οι στρατηγικές που μειώνουν τον κίνδυνο περιλαμβάνουν:

 • Αποφυγή μετάβασης από πρωκτικό σε κολπικό φύλο: Μελέτες δείχνουν μια συσχέτιση μεταξύ αυτής της πρακτικής και του κινδύνου BV. Οι άνθρωποι πρέπει να αλλάζουν προφυλακτικά πριν πάνε από πρωκτικό σε κολπική επαφή και ποτέ δεν τοποθετούν τίποτα στον κόλπο που βρισκόταν στον πρωκτό χωρίς να πλύνει με σαπούνι και ζεστό νερό.
 • Χρησιμοποιώντας προστασία φραγμού: Η χρήση προφυλακτικών και άλλων προστασίας φραγμού για όλες τις μορφές διεισδυτικού φύλου μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο του BV.
 • urining Αμέσως μετά την επαφή: Μετά την ούρηση, ένα άτομο θα πρέπει στη συνέχεια να ξεπλύνει τον κόλπο και τον αιδοίο με καθαρό νερό. Τα σεξουαλικά υγρά και τα λιπαντικά αλλάζουν τη λεπτή ισορροπία του pH του κόλπου, καθιστώντας τα πιο ευάλωτα σε μια λοίμωξη BV.

Οι άνθρωποι που πιστεύουν ότι έχουν BV θα πρέπει είτε να απέχουν από το σεξ είτε να εξασκήσουν το σεξ με προστασία φραγμού μέχρι να φύγει η λοίμωξη.

Χρησιμοποιήστε πρακτικές ασφαλούς υγιεινής

Ο κόλπος είναι ένα αυτοκαθαριζόμενο όργανο που δεν απαιτεί douches, σαπούνια ή αρώματα. Στην πραγματικότητα, η χρήση αυτών των προϊόντων μπορεί να μεταβάλει το κολπικό pH.

Οι πρακτικές ασφαλούς υγιεινής μπορεί να συμβάλουν στη μείωση του κινδύνου ενός ατόμου να αναπτύξει BV.

Για να μειωθεί ο κίνδυνος ανάπτυξης ή επιδείνωσης BV, τα παρακάτω μπορούν να βοηθήσουν:

 • Αποφυγή αρωματικών κολπικών προϊόντων
 • Πλύσιμο του κόλπου με νερό μόνο
 • Φοράρε το αναπνευστικό βαμβακερό εσώρουχα
 • Κρατώντας την κολπική περιοχή ξηρή
 • Πλύσιμο τα χέρια πριν αγγίξετε τον κόλπο

Μάθετε περισσότερα για την κολπική υγιεινή εδώ.

Πότε να επικοινωνήσετε με έναν γιατρό

BV σπάνια προκαλεί σοβαρά συμπτώματα. Ωστόσο, όποιος υποψιάζεται ότι έχει BV θα πρέπει να επικοινωνήσει με έναν ιατρικό επαγγελματία, ειδικά εάν:

 • Είναι έγκυες: σε σπάνιες περιπτώσεις, το BV μπορεί να προκαλέσει απώλεια εγκυμοσύνης, χαμηλό βάρος γέννησης και άλλες επιπλοκές της εγκυμοσύνης.
 • Υπάρχουν άλλα συμπτώματα: μια αίσθηση καψίματος κατά τη διάρκεια της ούρησης, ο έντονος πόνος, η εκκένωση αίματος ή ο πυρετός μπορεί να προτείνουν μια πιο σοβαρή κατάσταση.
 • Οι θεραπείες στο σπίτι δεν λειτουργούν: μερικές άλλες λοιμώξεις μπορούν να μιμηθούν BV. Αυτές οι λοιμώξεις μπορούν να επιδεινωθούν χωρίς κατάλληλη θεραπεία.
 • Δεν είναι βέβαιοι εάν το πρόβλημα είναι BV: εκείνοι με ιστορικό επαναλαμβανόμενων λοιμώξεων ζύμης, για παράδειγμα, πρέπει να επικοινωνήσουν με έναν γιατρό πριν ξεκινήσουν θεραπεία στο σπίτι.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ένας γιατρός μπορεί γρήγορα να διαγνώσει BV. Μια σύντομη πορεία αντιβιοτικών θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τη μόλυνση. Αυτά τα αντιβιοτικά σπάνια παράγουν σημαντικές παρενέργειες.

Εάν κάποιος υποπτεύεται ότι έχει BV, θα πρέπει να επικοινωνήσει με έναν ιατρικό επαγγελματία ως πρώτη επιλογή. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι ενδέχεται να επιθυμούν να δοκιμάσουν εναλλακτικές θεραπείες, όπως αυτές που βρίσκονται παρακάτω.

προβιοτικά

προβιοτικά βοηθούν το σώμα να αναπτύξει ευεργετικά βακτήρια που μπορούν να καταπολεμήσουν τα βακτήρια που σχετίζονται με το BV. Μια ανασκόπηση του 2019 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η προβιοτική θεραπεία μπορεί να έχει τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα οφέλη στη θεραπεία του BV.

Οι άνθρωποι μπορεί να επιθυμούν να λάβουν συμπληρώματα προβιοτικών. Ωστόσο, τα φυσικά προβιοτικά μπορούν επίσης να υποστηρίξουν τη βακτηριακή αποικία που διατηρεί τον κόλπο υγιή. Αυτά περιλαμβάνουν:

 • Ζυμωμένα τρόφιμα
 • Μερικά τυρί cottage

Μάθετε περισσότερα για τα προβιοτικά τρόφιμα εδώ.

Συμπληρώματα σκόρδου

Αρκετές ενώσεις στο σκόρδο έχουν φυσικές αντιβακτηριακές ιδιότητες.

Μια μελέτη του 2014 διαπίστωσε ότι τα δισκία συμπληρώματος σκόρδου είχαν παρόμοιο θεραπευτικό αποτέλεσμα στη θεραπεία του BV ως μετρονιδαζόλης, ενός στοματικού αντιβιοτικού.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η παραπάνω μελέτη αξιολόγησε μόνο τα συμπληρώματα σκόρδου από το στόμα. Ένα άτομο δεν πρέπει ποτέ να τοποθετεί προϊόντα σκόρδου ή σκόρδου μέσα ή γύρω από τον κόλπο τους.

Βορικό οξύ

Τα κολπικά υπόθετα που περιέχουν βορικό οξύ μπορεί να βοηθήσουν στη θεραπεία του bv.

Μια μελέτη 2021 διαπίστωσε ότι η χρήση ενδοφαγικού βορικού οξέος επιπλέον των αντιβιοτικών φαρμάκων μπορεί να ωφελήσει τη θεραπεία του BV. Μια ανασκόπηση του 2019 ανέφερε παρόμοια οφέλη για το βορικό οξύ στη θεραπεία των λοιμώξεων BV και ζύμης.

Ωστόσο, οι συντάκτες και των δύο μελετών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να εκτιμηθεί ο τρόπος με τον οποίο η βορική οξύ βοηθά πλήρως στη θεραπεία.

Το βορικό οξύ είναι τοξικό εάν το παίρνουν οι άνθρωποι προφορικά. Ένα άτομο πρέπει να χρησιμοποιεί μόνο αυτό το προϊόν σύμφωνα με τις οδηγίες.

Λάδι δέντρων τσαγιού

περιορισμένες ανεκδοτικές αξιώσεις υποδηλώνουν ότι το λάδι δέντρων τσαγιού μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία του BV. Ωστόσο, δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία ότι το πετρέλαιο δέντρων τσαγιού ή τα προϊόντα που περιέχουν λάδι τσαγιού μπορούν να βοηθήσουν στην κατάσταση.

Οι θεραπείες λαδιού τσαγιού μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις σε μερικούς ανθρώπους και δεν είναι ασφαλείς για χρήση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι άνθρωποι που σκέφτονται να αγοράζουν θεραπείες πετρελαίου τσαγιού πρέπει πάντα να συμβουλεύονται πρώτα έναν γιατρό.

ξίδι μηλίτη μήλου

Μερικοί άνθρωποι ισχυρίζονται επίσης ότι το ξίδι μηλίτη μήλου μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία του BV. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι ισχυρισμοί αυτοί είναι καθαρά ανεκδοτικοί και δεν υπάρχουν στοιχεία που να τους αποδεικνύουν.

Οι θεραπείες στο σπίτι μπορούν να ωφελήσουν μερικούς ανθρώπους, αλλά δεν πρέπει να πάρουν τη θέση των σχεδίων θεραπείας που βασίζονται σε τεκμήρια. Ένα άτομο που επιθυμεί να χρησιμοποιήσει θεραπείες στο σπίτι πρέπει να μιλήσει με γιατρό πριν το πράξει.

Περίληψη

Το κύριο μάθημα θεραπείας για το BV είναι αντιβιοτικά. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι μπορεί να επιθυμούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση στο σπίτι.

Οι επιλογές για τις θεραπείες στο σπίτι περιλαμβάνουν την άσκηση ασφαλούς υγιεινής, χρησιμοποιώντας προστασία φραγμού κατά τη διάρκεια της επαφής και τη λήψη συμπληρωμάτων προβιοτικών.

bv είναι μια κοινή κατάσταση και συνήθως δεν προκαλεί ανησυχία. Ωστόσο, όποιος αντιμετωπίζει συμπτώματα του BV θα πρέπει πάντα να έρχεται σε επαφή με έναν ιατρικό επαγγελματία ως την πρώτη πορεία δράσης.

Διαβάστε το άρθρο στα ισπανικά.

 • Sexual Health/STDS
 • Ουρολογία/Νεφρολογία

Τα ιατρικά νέα έχουν σήμερα αυστηρές οδηγίες προμήθειας και αντλεί μόνο από μελέτες που αξιολογούνται από ομοτίμους, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και ιατρικά περιοδικά και ενώσεις. Αποφεύγουμε τη χρήση τριτογενών αναφορών. Συνδέουμε τις πρωταρχικές πηγές – συμπεριλαμβανομένων των μελετών, των επιστημονικών αναφορών και των στατιστικών στοιχείων – σε κάθε άρθρο και επίσης τις απαριθμούν στο τμήμα πόρων στο κάτω μέρος των άρθρων μας. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο διασφαλίζουμε ότι το περιεχόμενό μας είναι ακριβές και τρέχον διαβάζοντας την πολιτική συντακτικής μας.