Hogyan lehet megszabadulni a bakteriális vaginózistól otthon

Hogyan lehet megszabadulni a bakteriális vaginózistól otthon

A baktérium vaginosis a leggyakoribb hüvelyi fertőzés a gyermekkori életkorú emberek körében. Az Egyesült Államokban

14–49 éves korában 21,2 millió nőnek van bakteriális vaginosis (BV). Ez megegyezik az emberek csaknem egyharmadával ebben a tartományban. Sok embernek nem lehet tünetei, míg mások tévedhetnek egy másik fertőzés tüneteit, például élesztőfertőzést.

A BV leggyakoribb tünete a hüvelyből származó szag. Néhány ember viszketést, égést vagy szokatlan szürke kisülést is tapasztal.

Az antibiotikumok képesek kezelni a BV legtöbb esetét. Néhány ember azonban először inkább az otthoni gyógyszereket próbálja ki.

Ez a cikk a baktériumok vaginózisának megelőzésére és kezelésére szolgáló otthoni gyógyszereket fedez fel.

Biztonságos szexuális gyakorlatok

A BV pontos oka nem ismert, de a szexuálisan aktív embereknél gyakoribb.

A hüvely egy olyan összetett kolóniának ad otthont, amely fenntartja a hüvelyi egészséget és a kémiai pH -t. Amikor a hüvelyi pH vagy baktériumok megváltoznak, a hüvely érzékenyebb a fertőzésekre, beleértve a BV -t is.

olyan szexuális gyakorlatok, amelyek megzavarják a baktériumok természetes egyensúlyát a hüvelyben, szerepet játszhatnak a BV fejlődésében. A kockázatot csökkentő stratégiák a következők:

 • Kerülje el az análisról a hüvelyi nemre való áttérést: A tanulmányok összefüggést mutatnak e gyakorlat és a BV kockázata között. Az embereknek az óvszert kell cserélniük, mielőtt análisról hüvelyi közösülésre mennek, és soha ne tegyenek semmit a hüvelybe, amely szappannal és meleg vízzel történő mosás nélkül volt a végbélnyílásban.
 • A gátvédelem használata: Az óvszer és más akadályvédelem használata a behatoló szex minden formájához csökkentheti a BV kockázatát.
 • Közvetlenül a közösülés utáni vizelés: A vizelés után egy személynek tiszta vízzel kell öblítenie a hüvelyt és a vulvát. A szexuális folyadékok és kenőanyagok megváltoztatják a hüvely finom pH -egyensúlyát, így érzékenyebbé teszik őket a BV -fertőzésre.

Azoknak az embereknek, akik úgy gondolják, hogy van BV -vel, vagy tartózkodniuk kell a szextől, vagy gyakorolják a nemi szexet, amíg a fertőzés eltűnik.

Használjon biztonságos higiéniai gyakorlatokat

A hüvely egy öntisztító szerv, amely nem igényel duzzadásokat, szappanokat vagy parfümöket. Valójában ezeknek a termékeknek a használata megváltoztathatja a hüvelyi pH -t.

A biztonságos higiéniai gyakorlatok segíthetnek csökkenteni az ember kockázatát a BV fejlesztésében.

A BV fejlődésének vagy romlásának kockázatának csökkentése érdekében a következők segíthetnek:

 • Az illatos hüvelyi termékek elkerülése
 • Tartózkodás a douche használatától
 • A hüvely csak vízzel történő mosása
 • Lélegezhető pamut fehérnemű viselése
 • A hüvelyi terület száraz tartása
 • Kéz mosása, mielőtt megérinti a hüvelyt

Tudjon meg többet a hüvelyi higiéniáról.

mikor kell kapcsolatba lépni egy orvossal

bv ritkán okoz súlyos tüneteket. Bárki, aki gyanítja, hogy van BV -vel, vegye fel a kapcsolatot az orvosi szakemberekkel, különösen, ha:

 • Terhes: ritka esetekben a BV terhesség veszteséget, alacsony születési súlyt és egyéb terhességi szövődményeket okozhat.
 • Vannak más tünetek is: a vizelés során égő érzés, intenzív fájdalom, vérkibocsátás vagy láz sugallhat.
 • Az otthoni kezelések nem működnek: Néhány más fertőzés utánozhatja a BV -t. Ezek a fertőzések megfelelő kezelés nélkül súlyosbodhatnak.
 • Nem biztosak abban, hogy a probléma BV: Azoknak, akiknek kórtörténetében ismétlődő élesztőfertőzések vannak, kapcsolatba kell lépniük az orvoshoz az otthoni kezelés megkezdése előtt.

A legtöbb esetben az orvos gyorsan diagnosztizálhatja a BV -t. Az antibiotikumok rövid kezelésének tisztáznia kell a fertőzést. Ezek az antibiotikumok ritkán okoznak jelentős mellékhatásokat.

Ha egy személy gyanítja, hogy van BV -je, akkor az első lehetőségként vegye fel a kapcsolatot egy orvosi szakemberrel. Néhány ember azonban érdemes kipróbálni az alternatív gyógyszereket, például az alábbiakban.

probiotikumok

A probiotikumok segítenek a testnek a BV -vel kapcsolatos baktériumok elleni baktériumok növekedésében. A 2019. évi felülvizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy a probiotikus terápiában mind rövid, mind hosszú távú előnyei lehetnek a BV kezelésében.

Az emberek szeretnék szedni probiotikus kiegészítőket. A természetes probiotikumok ugyanakkor támogathatják a baktérium kolóniát is, amely a hüvely egészséges. Ide tartoznak:

 • Erjesztett ételek
 • Néhány túrót

Tudjon meg többet a probiotikus ételekről.

fokhagyma -kiegészítők

Számos fokhagymás vegyület természetes antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik.

Egy 2014. évi tanulmány megállapította, hogy a fokhagyma -kiegészítő tabletták hasonló terápiás hatással voltak a BV metronidazolként, egy orális antibiotikumként.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a fenti vizsgálat csak az orális fokhagyma -kiegészítőket értékelte. Az embernek soha nem szabad fokhagymát vagy fokhagymát elhelyeznie a hüvelybe vagy annak körül.

bórsav

A bórsavat tartalmazó hüvelyi kúpok segíthetnek a BV kezelésében.

A 2021 -es tanulmány megállapította, hogy az intravaginális bórsav használata az antibiotikum -gyógyszerek mellett előnyös lehet a BV kezelésében. A 2019. évi áttekintés hasonló előnyökkel számolt be a bórsav számára a BV és élesztőfertőzések kezelésében.

Mindkét tanulmány szerzői arra a következtetésre jutottak, hogy további kutatásokra van szükség annak felmérésére, hogy a bórsav hogyan segíti a kezelés teljes mértékét.

A bórsav mérgező, ha az emberek szájon át veszik. Az embernek csak ezt a terméket kell használnia az utasítások szerint.

Teafaolaj

Korlátozott anekdotikus állítások arra utalnak, hogy a teafaolaj segíthet a BV kezelésében. Nincs azonban tudományos bizonyíték arra, hogy a teafaolaj vagy a teafaolajat tartalmazó termékek segíthetnek az állapotban.

A teafaolaj -kezelések egyes embereknél allergiás reakciókat okozhatnak, és nem biztonságosak a terhesség alatt történő használatra. Azoknak az embereknek, akik fontolóra veszik a teafaolaj -kezelések vásárlását, mindig orvoshoz kell fordulniuk.

almaecet

Néhány ember azt is állítja, hogy az almaecet segíthet a BV kezelésében. Fontos azonban megjegyezni, hogy ezek az állítások tisztán anekdotikusak, és nincs bizonyíték arra, hogy bizonyítsák őket.

Az otthoni kezelések néhány ember számára előnyösek lehetnek, de nem szabad helyben a bizonyítékokon alapuló kezelési tervek. Az otthoni gyógymódok használatát kívánó személynek beszélnie kell egy orvossal, mielőtt ezt megtenné.

Összegzés

A BV elsődleges kezelési tanfolyama az antibiotikumok. Néhány ember azonban érdemes otthon kezelni az állapotot.

Az otthoni kezelések lehetőségei között szerepel a biztonságos higiénia gyakorlása, az akadályvédelem felhasználása a közösülés során, és a probiotikus kiegészítők szedése. A

bv gyakori állapot, és általában nem okozza aggodalmat. A BV tüneteiben szenvedő személyeknek azonban az első cselekvési módszerként mindig kapcsolatba kell lépniük egy orvosi szakemberrel.

Olvassa el a cikket spanyolul.

 • Szexuális egészség/STD
 • Urológia/nefrológia
 • Női egészség/nőgyógyászat
 • Kiegészítő orvoslás/alternatív orvoslás

Az orvosi hírek ma szigorú beszerzési iránymutatásokkal rendelkeznek, és csak a szakértői áttekintett tanulmányokból, az akadémiai kutatóintézetekből, valamint az orvosi folyóiratokból és egyesületekből származnak. Kerüljük a tercier referenciák használatát. Összekapcsoljuk az elsődleges forrásokat – beleértve a tanulmányokat, a tudományos referenciákat és a statisztikákat – az egyes cikkekben, és felsoroljuk azokat a cikkek alján található források szakaszban is. Többet megtudhat arról, hogyan biztosítjuk, hogy tartalmunk pontos és aktuális legyen a

szerkesztői politika elolvasásával.